vrijdag 4 november 2022

Jan Wolkers • 4 november 1972

Jan Wolkers (1925-2007) was een Nederlandse schrijver en kunstenaar. De dagboeken die hij in de jaren '70 bijhield zijn vrijwel allemaal uitgegeven.

VRIJDAG 3 NOVEMBER I972
Om twee uur naar België door het mooie grijze weer. Dichte nevel. We zijn om tien over drie al in Antwerpen. Halverwege Brussel wordt de mist dik. Nog maar twintig meter zicht.

ZATERDAG 4 NOVEMBER I972
Om half elf wakker door keiharde telefoon. Als ik aangekleed de kamer binnenkom, nadat Karina en ik samen in het bad hebben gezeten, neemt Angèle me even apart in de keuken. Ze zegt dat ze een luxe uitgave van de Max Havelaar gaan maken en of ik daar illustraties bij wil maken. Of een voorwoord schrijven. Bij het ontbijt, met het prachtige door de opgetrokken mist nu weer zichtbare glooiende landschap voor ons, eten we de door ons meegebrachte paté en caviar rouge. In de hoge bomen, waar nog zo hier en daar maar een blad in zit, een golf staartmeesjes. Boer Jan van de boerderij beneden komt een borreltje drinken. Heeft het over de gootvogel. Dat is goudvogel: de wielewaal. Hij weet veel van dieren af. Hij zegt dat tegenwoordig bij het hooien met die moderne landbouwmachines de weinige kikkers die er nog over zijn in het hooi gepakt worden bij het bundelen. Ze kunnen er dan niet meer uit komen en verdrogen.
Om half twee rijden we achter Angèle aan naar Antwerpen. Eerst drinken we cider in een café bij de boekenbeurs. Daar komt ook weer die domme Roggeman bij ons zitten met de nog dommere Van de Waarsenburg.
Lees eerst weer een uurtje voor met een stem als een klok, nadat Roggeman de zogenaamde inleiding, die verkort zou worden maar waar niets van te merken is, heeft gehouden. Erna een forum, waarvan de kern gevormd wordt door Bruggenaren van de culturele vereniging 'Moeritoen' die met een paar bussen aangevoerd zijn, en die vragen aan me stellen. Waarom er geen boodschap in mijn werk gebracht wordt, maar wel veel seks en ontlasting. Ik zeg dat ontlasting bij ons in Holland ook vaak een grote boodschap wordt genoemd. Zodoende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten